Joëlle Tuerlinckx

Tuerlinckx

° 1958

Geboren in Brussels (BE), leeft in Brussels (BE).

Joëlle Tuerlinckx (°1958) reflecteert over de fundamenten van de kunst vanuit het gedachtegoed van de minimal art en conceptuele kunst. Met haar ingetogen werken verkent ze de grens tussen het zijn en niet-zijn, het iets en het niets.

Tuerlinckx realiseert eenvoudige, haast immateriële tekeningen, video’s en installaties met simpele materialen zoals papier, touw en plastic, maar ook met licht en kleur. Ze gebruikt vormen en elementen die al eeuwen aan de basis van de kunst staan, zoals het punt, de lijn, de cirkel en kleur. Voor tentoonstellingen laat ze de uiteindelijke verschijningsvorm van het kunstwerk afhangen van de architectuur van de ruimte. Met kleine ingrepen, handelingen en gebaren komen voorzichtig gebalanceerde totaalwerken tot stand, die pas tot kunstwerken kristalliseren met de ervaring van de toeschouwer.

Tuerlinckx vertrekt vanuit de gedachte dat kunstwerken pas ontstaan in de gedachten van de kijker, die wat hij ziet probeert aan te vullen en te interpreteren. Ze legt deze mechanismen bloot door met haar sobere werkinstrumenten het beeld slechts te suggereren in plaats van het te laten zien.

Items View all

Events View all

Ensembles View all