Нікіта Кадан / Nikita Kadan

Nikitakadan

° 1982

Leeft in Kyiv (UA), geboren in Kyiv (UA).

Nikita Kadan (° 1982, Kyiv) is een Oekraïense kunstenaar die woont en werkt in Kyiv. Hij werkt met verschillende media, waaronder installatie, beeldhouwkunst, schilderkunst, collage.

Kadan studeerde in 2007 af aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten en Bouwkunst in de afdeling monumentale schilderkunst. Hij is actief als lid van de creatieve groep REP (Revolutionary Experimental Space), die ontstond tijdens de Oekraïense Oranje Revolutie in Kyiv in 2004. Verder is hij sinds 2008 lid van de curatoriële groep "Khudrada".

Sinds 2016 is hij lid van de redactie van Prostory, een online publicatie van artistieke en maatschappijkritiek.

Kadan vertegenwoordigde Oekraïne op de Biënnale van Venetië in 2015. In 2019 was hij de curator van de tentoonstellingenreeks "Gestures of Attitude" in het Kyiv Art Museum, vernoemd naar een notie van YD Bukhanchuk. Hij ontving ook verschillende prijzen, waaronder de eerste prijs van het PinchukArtCentre in 2011, de Special Future Generation Art Prize in 2014 en de Kazimir Malevich-prijs in 2016. Verder was hij ook laureaat van de Taras Shevchenko National Prize of Ukraine in 2022.

Nikita Kadan is een van de Oekraïense kunstenaars die verschenen in de kunstwereld in de nasleep van de Oranje Revolutie. Dit historische moment bepaalde voor een groot deel zijn artistieke praktijk, waarin reflectie op zijn eigen positie in de sociale en politieke omgeving, betrokkenheid bij maatschappelijke processen en een bewustwording van zijn eigen politieke en historische verantwoordelijkheid belangrijke onderdelen zijn. In tegenstelling tot de vorige generatie kunstenaars, die vooral gericht waren op de esthetisering van het onderbewuste, appelleert Kadans werk aan de bewuste positie van een burger in de samenleving en roept het actieve acties op. De kern van zijn werk heeft een sociaal-kritische richting, meestal gericht op negatieve fenomenen en soms op het heroverwegen van het verleden van het land. Hij beschouwt de rol van de kunstenaar dus niet als estheet en contemplator, maar als initiator van maatschappelijk nuttige transformaties op verschillende domeinen.

Zijn werken bevinden zich momenteel in collecties van de Pinakothek in München (Pinakothek der Moderne), het M HKA Museum of Contemporary Art in Antwerpen, het MUMOK Museum of Modern Art in Wenen, het National Art Museum in Kyiv, de Kontakt Collection (Wenen) en De kunstcollectie Telekom (Bonn), het Centre Georges Pompidou (Parijs, Frankrijk).

Items View all

Events View all

Ensembles View all