IMAGINE UKRAINE - Exhibitions

2

Ensemble

Imagine Ukraine is een ambitieus project dat verder wil kijken dan de onmiddellijke urgenties, hoe dringend die ook blijven. Het wil zich openstellen voor een bredere reflectie en een langetermijnperspectief – die nodig zijn voor de toekomst. Europa moet meer aandacht besteden aan Oekraïne: aan de concrete realiteit en complexiteit van het land, zijn mogelijkheden en vluchtlijnen. Ons gezamenlijk begrip moet groeien.

Imagine Ukraine is een initiatief van het PinchukArtCentre en het M HKA en werd ontwikkeld met directe deelname van Bozar en het Europees Parlement. Het vindt plaats in samenwerking met het Europees Parlement en is mogelijk dankzij de steun van de Vlaamse Gemeenschap.

Het project wordt gelanceerd met drie tentoonstellingen, samengesteld door Bart De Baere en Björn Geldhof, en vertrekkende van het werk van Oekraïense kunstenaars uit de collectie van de Vlaamse Gemeenschap. Ze vinden plaats in het M HKA, Bozar en het Europees Parlement. Dit zijn de uitgangspunten om een denkruimte te openen rond verleden, heden en toekomst van Oekraïne, als deel van Europa. In het Europees Parlement is het perspectief dat van de kunstenaar als getuige, in Bozar gaat het om het spanningsveld tussen grote verhalen en de concrete realiteit van mensenlevens, en in het M HKA om kunst als kritische reflectie.

 

 

(c)Photos: Pat Verbruggen, 2022

 

Items View all

Actors View all

Ensembles View all