Interpersonal Space

Abramovic  marina en ulay  rest energy  1981 photo m hka

Ensemble

INTERPERSOONLIJKE RUIMTE

We dachten aan dit begrip toen we de werken van Marina Abramović en Ulay, Stefanos Tsivopoulos en Bernd Lohaus samenbrachten.

Zijn we een autonome bestaansvorm beschermd door onze huid en beperkt door de limieten van ons lichaam of is onze fysieke en mentale ruimte onscheidbaar van de ruimte van anderen? Is het mogelijk om onze entiteit af te beelden als een entiteit die huist in een interpersoonlijke ruimte waar we bepaald worden door anderen en onze ervaringen die er ergens tussen zweven evenals door onze eigen wil? We zijn relaties tussen mensen, voorwerpen en concepten. De ruimte van deze relaties gaat van het metafysische naar het linguïstische en van het sociale naar het erotische.

Abramović & Ulay creëren een doordringend beeld van de spanning tussen henzelf via een polaroid. In Land van Tsivopoulos vormt de geografische ruimte de arena voor een politiek-filosofisch onderzoek door drie immigranten die zichzelf op een verlaten eiland aantreffen en waarbij elk van hen vragen stelt in een andere taal. Lohaus maakt de interrelationele ruimte fysiek met drie zware houtblokken die de ruimte omvatten. Het middelste blok wordt gekenmerkt door handgeschreven woorden in krijt; ‘während / oder / zwischen dem / als Gegenüber’. De blokken aan de buitenzijden hebben diepe inkervingen in het houten oppervlak met de woorden ‘DU’ en ‘ICH’.

Items View all

Actors View all