ARCHIEFPRESENTATIE: Marlow Moss

Marlow moss

Event

03 June 2022 - 21 August 2022

M HKA zal in het voorjaar 2022 een gefocuste archiefpresentatie wijden aan het werk van de weinig gekende Britse avant-garde kunstenares Marlow Moss (1889-1958). Zij was niet alleen radicaal in haar kunstpraktijk – waarmee ze haar bekendere collega Mondriaan inspireerde, met haar fluïde identiteit en eigenzinnige levenswijze heeft ze ook een stem in het actuele genderdebat.

De presentatie zal voornamelijk gebaseerd zijn op Compositie met dubbele lijn en blauw vlak (1934), en enkele zeer bijzondere en nog nooit eerder vertoonde schetsen, aquarellen, berekeningen en documentair materiaal in het bezit van Andreas Oosthoek, de zogenaamde zaakwaarnemer en schatbewaarder van het nalatenschap Moss en de familie Nijhoff.

Schrijver en dichter Andreas Oosthoek woont nog in het huis dat de familie Nijhof in de jaren ’30 liet bouwen en waar de Nederlandse schrijfster Netty Nijhoff met levenspartner Moss verbleven. Hij bewaart daar nog bijzonder materiaal, kennis en verhalen van en over Marlow Moss. Met filmmakers Fifi Visser en André van der Hout maakte M HKA aan de hand van enkele interviews en getuigenissen een documentaire over de tastbare sporen die Marlow Moss in Zeeland en omstreken naliet. De documentaire De verdwenen lijnen van Marlow Moss voorziet de presentatie van een uitgebreide context en kwalitatieve gelaagdheid. De film maakt integraal deel uit van de presentatie, maar zal vanzelfsprekend ook vertoond worden in de filmzalen van ‘De Cinema’.


Klik hier om het 3D-bestand van de tentoonstelling te bekijken.

Items View all

Media View all

Actors View all