Urgent Conversations Athens - Antwerp

Pha603 08

Event

National Museum of Contemporary Art, Athens (EMST), Athens

31 October 2016 - 05 February 2017

Urgent Conversations: Athens – Antwerp is de eerste tijdelijke tentoonstelling na de langverwachte publieke heropening van het Greek National Museum of Contemporary Art, Athene (EMST). Het project biedt een reflectieve dialoog tussen de collecties van het EMST en het MHKA, het Vlaamse Contemporary Art Museum, gelegen in Antwerpen. Deze tentoonstelling is het startschot van het programma EMST in the World.

De aanzet van zowel Urgent Conversations: Athens – Antwerp en EMST in the World is de noodzaak voor een culturele dialoog op een globaal niveau, ook binnen het veelzijdige Europa. Hedendaagse samenlevingen hebben de neiging om zich te polariseren in 49%- versus 51%-kampen, onderhandelingen starten per definitie vanuit antagonistische standpunten, introversie en individualisme zitten in ons denken verankerd. Er mogen dan wel hogere ambities zijn dan het vermogen van een conversatie, toch bereikte haar recente kwetsbaarheid vaak een kritiek niveau en kan dit omschreven worden als een dringende situatie.

Urgent Conversations: Athens – Antwerp is bottom up uitgewerkt, telkens vertrekkend vanuit een werk van een Griekse en een Belgische artiest, dat weerklinkt, en op zoek is naar een begrip dat uit die resonantie naar voren komt om vervolgens een derde artiest toe te voegen van elders uit een van de twee collecties. Op die manier werd de tentoonstelling opgebouwd rond 22 begrippen met telkens werken van drie artiesten in een dialoog errond. Het totaal bestaat uit meer dan 70 werken van 66 artiesten.

Deze tentoonstelling belichaamt het geloof van beide musea dat kunstwerken constant nieuwe betekenissen en open vragen kunnen oproepen en op die manier een felbegeerde dialoog aanwakkeren die de basis vormt voor de menselijke cultuur. Dit project is daarom ook een tegenvoorstel op de culturele en curatoriële monotonie en kiest in plaats daarvan voor een veelzijdigheid aan gevarieerde en steekhoudende onderwerpen, onmogelijk om uit te putten, wat leidt tot discussies betreffende zowel individuele als collectieve verwezenlijking, en tot acties.

Athene en Antwerpen lijken twee uitersten die vandaag in Europa aanwezig zijn te vertegenwoordigen maar op hetzelfde moment zijn Griekenland en Vlaanderen allebei regio’s uit Europa die verschillende essentiële bouwstenen aan haar culturele netwerk hebben toegevoegd. Instellingen zoals EMST en MHKA kunnen dit verder cultiveren. EMST in the World zal in dezelfde geest verder dialectische relaties ontwikkelen tussen EMST en andere instellingen met overeenkomende doelen en handelswijzen, afgestemd op het onderzoek en de bewaring van hedendaagse kunst en andere hedendaagse culturele manifestaties.

 

Bart De Baere & Katerina Koskina

http://emst_muhka.ensembles.org

Items View all

Media View all

Actors View all

Ensembles View all