Don't You Know Who I Am? – Kunst na Identiteitspolitiek

Dykwia campaign image

Event

M HKA, Antwerp

13 June 2014 - 14 September 2014

Don’t You Know Who I Am? Kunst na Identiteitspolitiek is een grootschalige groepstentoonstelling in het M HKA die een beeld creëert van hoe opkomende kunstenaars vandaag omgaan met kwesties rond 'identiteitspolitiek'.

‘Don’t You Know Who I Am?’ is een uitdrukking die we misschien zouden kunnen horen wanneer beroemdheden de toegang tot een discotheek worden geweigerd, of wanneer politici proberen om een ​​politieman ervan te weerhouden hen een parkeerboete te geven en verwachten er mee weg te komen om wie ze zijn. In dit geval verwijst het ook naar het feit dat velen van de kunstenaars in de tentoonstelling onbekend zijn bij het brede publiek. De tentoonstelling, gepresenteerd op twee verdiepingen in het museum en op verschillende off-site locaties, is bedoeld als een grootschalig onderzoek naar de modi en de middelen waarmee identiteit en identificatie beschouwd kunnen worden.

In de afgelopen decennia hebben verschillende groepen in de samenleving zichzelf gedefinieerd volgens politieke, economische of sociale categorieën zoals ras, etniciteit, geslacht of seksualiteit om hun zichtbaarheid te vergroten en marginalisering te counteren. Na het gevestigde discours van de identiteitspolitiek, vaak geassocieerd met de kunst van de jaren 1980, onderzoeken kunstenaars nu opnieuw de noties van identiteit en wat ze in de hedendaagse wereld betekenen.

Na de theoretische en visuele codes die al te vaak waren gericht op representaties van het zelf of het lichaam – en vooral een verlangen naar sociale zichtbaarheid – lijken kunstenaars vandaag meer geïnteresseerd in identiteiten (in het meervoud) als onderdeel van een algemeen begrip van complexiteit dat het kunstsysteem niet altijd heeft kunnen – of willen – plaatsen.

Nieuwe generaties kunstenaars onderzoeken de vorming van identiteiten in de wereld door middel van strategieën zoals performativiteit, abstractie, reïficatie, de logica en de esthetiek van het digitale, activisme, de analyse van het zelf vanuit culturele en wetenschappelijke perspectieven, of de studie van de rol van de kijker. Het is zo dat deze strategieën elkaar niet altijd versterken, maar kunstenaars hebben dan ook nooit een verbod op zelf-tegenspraak aanvaard.

Beeldende kunst is nog steeds, hoewel slechts denkbeeldig, een avant-garde in relatie tot de cultuur en de samenleving als geheel. Toch blijft het een plek voor experiment, en veel kunstenaars – gevolgd door curatoren en theoretici – vragen zich af hoe ze een steeds genuanceerder en relevant begrip kunnen creëren van wat identiteit voor individuen en hun gevoel van eigenwaarde betekent, en hoe dit verwoord kan worden in de creatieve praktijk. De tentoonstelling presenteert – of provoceert – de verschillende perspectieven van de uitgenodigde kunstenaars, maar ook die van het publiek en de andere deelnemers van het project, zoals de schrijvers van de publicatie of de sprekers tijdens de discursieve evenementen.

Curators: Anders Kreuger en Nav Haq, M HKA

Hoor je graag enkele kunstenaars aan het woord over hun werk? Klik hier.

Items View all

Media View all

Actors View all