Dringende Gesprekken: Antwerpen – Athene, Deel IV: Omgaan met catastrofe, Omgaan met catastrofe

Pha603 08

Event

M HKA, Antwerp

18 November 2017 - 07 January 2018

Verleden jaar werd M HKA door EMST in Athene uitgenodigd voor de openingstentoonstelling in het nieuwe museumgebouw. Dringende Gesprekken: Antwerpen – Athene nu is het tweede luik van deze samenwerking, waarin een aantal dialogen tussen werken uit de twee collecties worden hernomen. Het dringende zit niet enkel in de inhoud, maar ook in een praktijk - het dialogische - die in zijn aard symmetrisch is.

Athene en Antwerpen zijn op het eerste zicht uitersten binnen Europa vandaag. In elk geval hebben beide steden elk op hun eigen manier bijgedragen aan het culturele weefsel van Europa. Uit Athene komen zowel de grote lijnen van onze maatschappelijke organisatie als onze idee van kunst. Antwerpen is dan weer een van de cruciale steden van de vroege moderne tijd, van onderzoek en denken, de stad waar Utopia werd geschreven en de eerste kunstmarkt ontstond.

Dringende Gesprekken: Antwerpen – Athene is van onderuit opgebouwd. Een werk van een kunstenaar van hier en een werk van een Griekse kunstenaar worden aan elkaar gekoppeld. Daaruit komt een onderwerp voort. Dit thema wordt verder uitgetest en verrijkt door er een derde werk aan toe te voegen. Zo ontstaan thematische clusters met telkens drie kunstenaars. Het opzet belichaamt het geloof dat kunstwerken voortdurend nieuwe inzichten kunnen oproepen en op die manier de dialoog kunnen aanwakkeren die de basis is voor ons maatschappelijk denken.

MEER

Deel 4

18.11.2017 – 07.01.2018

‘Omgaan met catastrofe’ met François Curlet, N.S. Harsha en Costas Varotsos

‘De flow van de wereld' met Kimsooja, Ria Pacquée en Danae Stratou

Items View all

Media View all

Actors View all