M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste échte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

Man of the Future - Flyer, 1973

Sculptuur, 30 x 6 x 6 cm.

Kozaric,%200002%20ivan,%20z.t.%20%28engel%29,%201973 ©image: M HKA

Collection: Collection M HKA, Antwerp (Inv. no. S0279).

Deze kleine engelensculptuur is afkomstig uit een installatie die de Kroatische kunstenaar Ivan Kožarić in 2002 presenteerde op Documenta 11 in Kassel. De zaalvullende installatie bestond officieel uit 897 sculpturen uit verschillende materialen, 61 schilderijen (acryl op canvas)) and 373 grafische werken in diverse technieken, 10 foto’s en 5297 tekeningen. De kunstenaar kreeg het idee voor deze installatie toen hij werd uitgenodigd voor een retrospectieve tentoonstelling van zijn werk. Hij besloot om in de plaats daarvan zijn volledige atelier naar de tentoonstellingsruimte te verhuizen en daar ook te werken. Op die manier bekritiseert Kožarić niet alleen het idee van een retrospectieve, maar ook de opvatting van kunst als een statisch begrip. De installatie was dus meer dan de hierboven opgesomde delen, het kunstwerk was tegelijk ook performance, laboratorium en kunstkritiek. De engel is op die manier – zo zouden we kunnen stellen – zelfstandig kunstwerk en fragment, gecreëerd in 1973 en herboren in 2002. De kleine figuur omvat nog meer dualiteiten: hij is tegelijkertijd heel rank en opvallend robuust, het fijne, uitgelengde lichaam en de doorzichtige vleugeltjes staan in schril contrast met de industriële materialen en de onbeholpen vormen. Het is moeilijk om vast te stellen met wat voor soort engel we hier te maken hebben: bewaarengel, wraakengel, aartsengel, doodsengel… Het hulpeloze engeltje zonder armen en met aan elkaar geklonken voeten, dat zichzelf nauwelijks rechtop kan houden, schijnt bij geen enkele van deze kloeke engelenscharen thuis te horen. Het lijkt in niets op de klassieke engelenbeelden die we vanuit de kunstgeschiedenis of in onze huidige populaire cultuur kennen; het heeft integendeel meer weg van een spartelend insect en in plaats van ons te bewaken of terecht te wijzen, lijkt het een beroep te doen op ons moederinstinct. Die oproep aan de toeschouwer is typisch voor de kunstenaar, die steeds tracht om de afstand tussen het kunstwerk en de toeschouwer op te heffen. Ook de vormelijke dubbelzinnigheden in de sculptuur hoeven ons niet te verwonderen: Kožarić heeft van in het begin van zijn artistieke carrière met verschillende invloeden, stijlen en technieken geëxperimenteerd.

Toevoegen aan je lijst

Kunstenaar

Foto van ivan kozaric photo iva rada jankovic

> Ivan Kožarić.

Tentoonstellingen & Ensembles

Screen shot 2013 06 05 at 15.48.36

> Tentoonstelling: The Encyclopedic Palace. 55th Venice Biennal, Venice, 01 June 2013 - 24 November 2013.

Visite visual goldcmyk

> Tentoonstelling: EXTRA MUROS: Visite Bornem - Gedeelde Ruimte. CC Ter Dilft, Bornem, 03 May 2014 - 25 May 2014.

Image 384

> Tentoonstelling: The collection I – Fall 2002. M HKA, Antwerpen, 31 August 2002 - 10 November 2002.

Menlibayeva  almagul  steppen police  2010  photo the artist

> Tentoonstelling: The Collection. M HKA, Antwerpen, 28 April 2017 - 31 December 2021.

Geen foto

> Ensemble: An Architecture for Art - Ivan Kozaric.

P1070558

> Ensemble: NUCLEUS.

Geen foto

> Ensemble: I'm Feeling Like the Belly of a Lion that has Eaten Too Much.