Babi Badalov

° 1959

Geboren in Lerik (AZ), leeft in Paris (FR).

Babi Badalov (°1959) werd geboren in het Azerbeidzjaanse Lerik. Na het voltooien van zijn studies aan de kunstacademie verhuist hij naar Leningrad, het huidige Sint-Petersburg, waar hij tot 1990 woont. Hij is actief in de officieuze kunstscène van de stad en wordt lid van de onafhankelijke kunstenaarsgroep ‘Associatie van Experimentele Visuele Kunst’ (TEII). Met die groep neemt hij deel aan verschillende kunstexposities, in Rusland en het buitenland. Badalov woont nu in Parijs.

Het werk van Badalov maakt een spreidstand tussen beeldende kunst en poëzie. Hij presenteert zijn werk effectief als 'visuele poëzie' en werkt met schilderkunst, installatie en performance, net als met experimentele en geïmproviseerde literaire formats. De vermenging van verschillende talen en orthografische systemen en de combinatie van woorden en beelden is, in al die genres, kenmerkend voor zijn werk.

Badalov wijdt zich aan de verkenning van de grenzen van de taal en de beperkingen die ze oplegt aan haar gebruikers. Mensen die nomadische levens leiden – kunstenaars, maar ook economische migranten of politieke vluchtelingen – zullen de strijd en de voordelen van de culturele adaptatie ervaren, maar kunnen ook gevangenen van de taal worden. Badalov speelt met dergelijke situaties en zinspeelt zo op bredere geopolitieke kwesties.

Items View all

Events View all

Ensembles View all