Guillaume Bijl

° 1946

Geboren in Antwerp (BE), leeft in Antwerp (BE).

De Antwerpse beeldende kunstenaar Guillaume Bijl (°1946) volgde een theateropleiding en was aanvankelijk werkzaam als decorbouwer en -schilder. Vanaf het midden van de jaren zeventig begint hij conceptuele ensceneringen te maken en de theatrale tragiek van het dagelijkse leven te transformeren tot museale installaties.

Met quasi-geloofwaardige verkoopstanden voor matrassen, lampenkappen of toiletpotten reconstrueert Guillaume Bijl de banale verleidelijkheid van het uitstalraam als een museale installatie. Hetzelfde doet hij met de steriele leegheid van een autorijschool, de lachwekkende protserigheid van een hondenkapsalon of het pijnlijke namaakgehalte van een televisiestudio waar kartonnen geluk gewonnen kan worden. De kunstenaar put inspiratie uit de alledaagse realiteit die hem omringt om de grenzen te verkennen tussen kunst en maatschappelijke werkelijkheid. Tegelijk daagt hij het kritisch oordeelsvermogen van de toeschouwer uit, die zich te makkelijk laat verleiden door de oogstrelende banaliteit van de commerciële consumptiemaatschappij. Schone schijn en uiterlijk vertoon hebben de werkelijkheid zo ver verdrongen, dat de vraag naar waarachtigheid zelfs niet meer gesteld wordt.

Naast deze conceptuele installaties maakt Bijl ook fotografische reconstructies van de werkelijkheid, zoals zijn fotopresentatie 265 Belangrijke en minder Belangrijke foto’s uit de 2e helft van de 20ste eeuw, op basis van gevonden foto’s uit goedkope ontwikkellabo’s. De kunstenaar communiceert met de werkelijkheid door een schijnwerkelijkheid na te bouwen als kunst.

Items View all

Events View all

Ensembles View all

Media View all