Ilya & Emilia Kabakov

1933 - 2023

Geboren in Dnipropetrovsk, Ukrainian SSR, Soviet Union (), leeft in US.

Ilya en Emilia Kabakov zijn Amerikaanse kunstenaren van Russische afkomst die samen werken aan omgevingen die elementen uit het dagelijkse leven versmelten met elementen uit het conceptuele. Hoewel hun werk sterk verankerd is in de sociale en culturele context van de Sovjet-Unie waarin de Kabakovs opgroeiden, heeft het toch een universele betekenis.

Ilya Kabakov werd in 1933 geboren in Dnipropetrovsk, Sovjet-Unie. Hij studeerde aan de Kunstacademie V.I. Surikov in Moskou en begon zijn carrière in de jaren ‘50 als illustrator van kinderboeken. Hij was deel van een groep conceptuele artiesten in Moskou die buiten het officiële Sovjetkunstsysteem werkten. In 1985 kreeg hij zijn eerste solotentoonstelling in de Galerie Dina Vierny in Parijs. Twee jaar later verhuisde hij naar het Westen waar hij gedurende zes maanden een kunstresidentie opnam in de Kunstverein in het Oostenrijkse Graz. In 1988 begon Kabakov te werken met zijn toekomstige vrouw Emilia (ze trouwden in 1992). Vanaf dan waren al hun werken het resultaat van samenwerking, in verschillende verhoudingen naargelang het specifieke project in kwestie. Vandaag wordt Kabakov beschouwd als de belangrijkste Russische kunstenaar van de late 20e eeuw. Zijn installaties behandelen zowel de omstandigheden in het post-Stalinistische Rusland, als de menselijke natuur universeel.

Emilia Kabakov werd in 1945 geboren in Dnipropetrovsk, Sovjet-Unie. Ze ging naar het Muziekcollege in Irkoetsk en studeerde ook Spaanse taal- en letterkunde aan de Universiteit van Moskou. Ze emigreerde naar Israël in 1973, en in 1975 naar New York, waar ze werkte als curator en kunsthandelaar. Emilia werkt sinds 1988 aan de zijde van Ilya.

Hun werk is getoond in instellingen zoals o.a. het Museum of Modern Art, het Hirshhorn Museum in Washington DC, het Stedelijk Museum in Amsterdam, Documenta IX, de Whitney Biennial in 1997 en het Hermitagemuseum in St. Petersburg. In 1993 vertegenwoordigden ze Rusland op de 45e Biënnale van Venetië met hun installatie “Het Rode Paviljoen”. De Kabakovs hebben ook vele belangrijke openbare opdrachten voltooid in heel Europa. Ze hebben een aantal onderscheidingen en prijzen gekregen, waaronder in 2002 de Oscar Kokoschka Preis in Wenen en in 1995 de onderscheiding “Chevalier des Arts et des Lettres” in Parijs.

Items View all

Events View all

Ensembles View all