Ivan Kožarić

1921 - 2020

Geboren in Petrinja (HR), overleden in Zagreb (HR).

Ivan Kožarić (°1921) is geboren in Petrinja (Kroatië). Hij woont in Zagreb. In 1947 behaalde hij zijn diploma aan de Academie van Schone Kunsten in Zagreb, en eind jaren vijftig krijgt hij een beurs in Parijs, waardoor hij enkele maanden naar daar verhuist.

In Parijs leert hij de hedendaagse Europese kunst kennen. Als hij terugkeert naar Zagreb, wordt hij − als enige beeldhouwer − lid van de legendarische Kroatische avant-garde kunstgroep Gorgona. Kožarić is misschien vooral bekend als een moderne beeldhouwer die vorm en verhaal op een idiosyncratische manier benadert. Daarnaast gebruikt hij uiteenlopende media, zoals assemblages, proclamaties, foto’s, schilderijen en installaties. Zijn oeuvre is dus in geen enkele precieze categorie te plaatsen.

Kožarić’s fundamentele bijdrage aan de socialistische, naoorlogse Joegoslavische avant-garde wordt toepasselijk gevierd door zijn aanwezigheid op documenta XI in 2002, wat hem bij een breder, internationaal publiek introduceert. Hij stuurt quasi zijn hele oeuvre, met 897 beeldhouwwerken, 61 schilderijen, 373 publicaties, 10 foto’s en 5297 tekeningen, waarmee hij niet enkel de conventie van een retrospectieve tentoonstelling uitdaagt, maar ook iedere notie van kunst als een statisch gegeven dat netjes geclassificeerd kan worden.

Volgens Kožarić groeit kunst net zoals mensen: kunst leeft en moet voortdurend evolueren. Hij combineert existentialistische inzichten met de formele grammatica van het constructivisme. Elk nieuw werk stelt fundamentele principes van de moderne beeldhouwerstraditie in vraag. 

Items View all

Events View all

Ensembles View all