M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste échte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

Lidwien van de Ven

° 1963

Leeft in Rotterdam (), geboren in Hulst (), leeft in Paris ().

Lidwien van de Ven maakt sinds het begin van de jaren 80 indringende, monumentale zwart-witfoto’s waarin ze zelf centraal staat, zonder dat het zelfportretten zijn. Vanaf 1988 introduceert ze nieuwe elementen in haar werk: dieren, planten, en later ook tekst.

In de jaren 90 wordt haar werk nog complexer. Haar nieuwe foto’s zijn waziger, moeilijker leesbaar en meer divers. In het midden van de jaren negentig zet van de Ven de stap naar film, maar veel van haar filmisch werk doet sterk denken aan stille beelden uit de fotografie. In plaats van de snelle consumptie van mediabeelden, probeert van de Ven een interpretatieproces op gang te brengen, een proces dat tijd en aandacht vraagt.

De kunstenares speelt een intelligent spel op het grensgebied tussen wat men ziet en wat men kan vermoeden, voelen, en vaak niet precies kan omschrijven. Alle aspecten in haar werk vormen evenwaardige bouwstenen voor mogelijke verhalen.

Werken

>Lidwien van de Ven, (Untitled) The Belgium Affair, 1997.Installation, dvd.

>Lidwien van de Ven, Untitled (Still), 2000.Photography, photograph, aluminium, 114 x 144 cm.

Tentoonstellingen & Ensembles

> Tentoonstelling: The collection XXI – Winter 2007. 01 December 2007 - 09 March 2008.

> Tentoonstelling: Visite. 03 April 2009 - 10 September 2009.

> Ensemble: Collectie Vlaamse Gemeenschap.

> Ensemble: NUCLEUS.

Geen foto

> Ensemble: To Sing Hell.