M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste échte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

Peng Yu

° 1974

Geboren in Heilongjiang Province (CN), leeft in Beijing (CN).

Peng Yu doet performances en maakt video’s en installaties. Samen met haar artistieke partner Sun Yuan woont ze in Peking, en behoort ze tot de groep Chinese kunstenaars die voor krantenkoppen hebben gezorgd, en die sterke reacties hebben uitgelokt met hun spectaculaire en speculatieve, brutale beelden.

Zo maken ze bijvoorbeeld geregeld gebruik van materialen afkomstig van menselijke lijken. Ze hameren erop dat de resten van mensen geen mensen zijn, en daarom gebruikt kunnen worden door kunstenaars om beelden te creëren die de kijker dwingen om de menselijke conditie in overweging te nemen – en hem daarbovenop te shockeren en te confronteren met de rauwe 'kracht' van de Chinese beschaving, een kracht die zich niet conformeert aan westerse morele beslommeringen.

Peng catalogeerde deze werken zelf als ‘post-sensationalistisch’. Haar performance-activiteiten brengen een nog sterker geradicaliseerde inzet voor het voetlicht, die zij door middel van foto- en video-installaties documenteert.

Werken

>Peng Yu, Exile, 2000.Video, betacam sp, 03:12:13.

>Peng Yu, I'm Handstanding, 2002.Video, videotape betacam sp.

Tentoonstellingen & Ensembles

> Tentoonstelling: All under heaven – China now! . 20 March 2004 - 30 May 2004.

> Tentoonstelling: ENCLOSED. 21 May 2021 - 03 October 2021.

> Tentoonstelling: The Collection. 28 April 2017 - 31 December 2021.

> Tentoonstelling: The collection XXVII – East of 4°24'. 03 March 2011 - 21 August 2011.

Geen foto

> Ensemble: Action in the Extreme.

> Ensemble: NUCLEUS.

> Ensemble: Permanent Collection / Fluxus.