Thomas Ruff

° 1958

Geboren in Zell am Harmersbach (), leeft in Düsseldorf ().

Thomas Ruff behoort tot de bijzonder succesvolle Duitse fotografieschool en kreeg les van het invloedrijke fotografenkoppel Bernd & Hilla Becher aan de Academie van Düsseldorf. Sinds het begin van de jaren 1980 maakt hij internationaal furore.

Het oeuvre van Thomas Ruff bestaat uit metershoge foto’s van neoclassicistische gebouwen, huizen en fabrieken, sterrenhemels en uniforme, monolithische portretten. Het zijn reeksen zakelijke, documentaire foto’s met titels zoals Porträts (portretten), Haüser (huizen), Zeitungsfotos (krantenfoto’s) of Sterne (sterren). Ruff beschrijft zijn foto’s als ‘documenten van ongeloof’. Hij is sceptisch tegenover de foto als bewijsstuk. Het technisch procedé met alle mogelijkheden tot manipulatie staat voor hem centraal. Elk visueel apparaat laat zien wat het wil. De fotografie biedt altijd mogelijkheden tot manipulatie en bijgevolg tot misbruik.

Een aantal van zijn werken behandelt de politieke dimensie van die manipulatiemogelijkheden. Zo toont hij computermontages van groot formaat waarin hij de zelfgenoegzame houding van politici ironiseert en ontmaskert.

Items View all

Events View all

Ensembles View all