Voor altijd onsterfelijk – Evgeny Antufiev

Event

M HKA, Antwerpen

27 April 2017 - 03 September 2017

M HKA noemt zich een Euraziatisch museum en schenkt in die hoedanigheid steeds aandacht aan kunst uit de voormalige sovjetruimte. Die heeft ook een Aziatische dimensie, zoals blijkt uit dit engagement voor Evgeny Antufiev, een kunstenaar uit Tuva, een republiek die zichzelf ziet als het hart van Azië en die deel blijft uitmaken van de Russische federatie. Deze aanwinst is een gevolg van de duurzame samenwerking met de V-A-C Stichting. Deel daarvan is het programma Present Continuous, met aankoop van werk van de laureaat dat geschonken wordt aan het M HKA met als doel de nieuwe generatie Russische kunstenaars aan de wereld te tonen. De collectie werd zo ook reeds verrijkt met werk van Olga Chernycheva, Taus Makhacheva en Sasha Pirogova.

 Antufiev verweeft elementen uit de Russische (volks)cultuur met het historisch collectief geheugen en persoonlijke herinneringen. Hij is het bekendst om zijn bijzondere sculpturen maar in zijn installaties is best zichtbaar hoe hij een nieuwe geschiedenis construeert, tegelijk mythologiserend en echt. Videokunst, borduurwerk, prenten, foto's en objecten bevragen de essentie van gemeenschappelijke culturele symbolen en tegelijkertijd hun onsterfelijkheid.

In deze ruimte zijn de twee ensembles samengebracht waarvoor M HKA zorgdraagt. Voor altijd onsterfelijk verzamelt reflecties over de legendarische balletdanseres Anna Pavlova, onder meer via een levende roos en porseleinen replica’s van verschillende versies van het naar haar vernoemde dessert. De Russische schrijver Leo Tolstoy wordt geëvoceerd in enerzijds een verzameling postkaarten van zijn woudgraf, anderzijds een video van een treffen van deze internationaal vertakte familie bij hun stamslot.

Items View all

Media View all

Actors View all