Martin Douven – Leopoldsburg – Jef Geys

Event

M HKA, Antwerpen

09 September 2011 - 31 December 2011

Martin Douven (°1898-†1973), een selfmadeschilder uit Leopoldsburg, begon in 1928 met de verkoop van eigen schilderijtjes. Later leidde hij zijn kinderen en anderen op in het schilderen aan de lopende band. Na de oorlog groeide zijn onderneming uit tot een schilderijen- en lijstenfabriek met tweehonderd werknemers en een wereldwijde export.

Als kleine jongen zat Jef Geys (°1934, Leopoldsburg) op school met een zoon van Douven, en zo kreeg hij de kans om de fabriek te zien werken. Eind jaren vijftig, toen hij al kunstenaar en leraar was, kreeg hij via zijn schoonvader toevallig een schilderijtje van Douvens werkplaats in handen. Dit doek (een meertje en twee zwaantjes) werd het uitgangspunt van onderzoek naar krachtlijnen in schilderijen: wat maakt een beeld 'aantrekkelijk', voor wie en hoe?

Zo ontstond een reeks zwarte schilderijen waarop Geys de zwaartepunten geometrisch markeerde. Hier begon ook zijn onderzoek naar allerlei aspecten van het schilderen zelf: drager, materiaal, helpers, signatuur.

Dit alles vormde, uitgaande van Martin Douven, het onderwerp van deze tentoonstelling.

In samenwerking met Lucas Creativ.

Items View all

Media View all

Actors View all