Narcisse Tordoir – De Roze Spion
Event
M HKA, Antwerpen
13 March 2014 - 25 May 2014
In de tentoonstelling De Roze Spion vertelt kunstenaar Narcisse Tordoir (°1954, Mechelen) op een intuïtieve en associërende manier verhalen over de existentiële mens in een ‘ontregelde’ wereld, door de hoofdrol te geven aan ‘de Oosterling’.
De Roze Spion bestond uit vijf verschillende onderdelen, die in juxtapositie met elkaar functioneerden. In de eerste plaats nieuwe, monumentale werken van Tordoir zelf. Ze waren geïnspireerd door twee reeksen etsen van de Venetiaanse rococoschilder Giambattista Tiepolo uit het Amsterdamse Rijksmuseum, die in het tweede deel van de tentoonstelling werden gepresenteerd.
Met werk van onder anderen Guy Mees, Bernd Lohaus en Ann Veronica Janssens koos Narcisse Tordoir in het derde onderdeel voor een eigenzinnige selectie werken uit de M HKA-collectie, met de factoren ‘mens’, ‘wereld’ en ‘taal’ in gedachten.
In het vierde deel presenteerde de kunstenaar schilderijen uit de Barjeel Art Foundation in Sharjah (Verenigde Arabische Emiraten). Met deze keuze accentueerde Tordoir werk waarin de drang zichtbaar werd om Westerse modellen om te buigen tot een authentieke Arabische beeldtaal.
Voor het laatste deel selecteerde Tordoir een aantal werken van jonge kunstenaars waarmee hij samenwerkte aan de Amsterdamse Rijksakademie, waar de confrontatie tussen sterk uiteenlopende culturen centraal stond.
In Narcisse Tordoir – De Roze Spion had ‘de Oosterling’ een verbindende functie: hij verscheen op het toneel bij Tiepolo, dook op in het werk van Tordoir, fungeerde als denkbeeld over identiteit in het werk van de verschillende jonge kunstenaars, maar was vooral de auteur van de werken uit de Barjeel-collectie. Voor Narcisse Tordoir was ‘de Oosterling’ in zijn onvatbare gedaantes een metafoor voor de kunstenaar, filosoof, dichter en wetenschapper, figuren die in het politieke debat van vandaag samen met de migrant gestigmatiseerd werden.
Kunstenaars: Dia Al Azzawi, Saadi Al Kaabi, Issam Al Said, Walid Al Shami, Mounira Al Solh, Hicham Benohoud, Ahmed Cherkaoui, Vaast Colson, Cel Crabeels, Willem de Rooij, Niels Donckers, Hamid El Kanbouhi, Armen Eloyan, Mounir Fatmi, René Heyvaert, Ann-Veronica Janssens, Ragnar Kjartansson, Bernd Lohaus, Tala Madani, Aditya Mandayam, Guy Mees, Andrei Monastyrski, Hermann Pitz, Ayman Ramadan, Marwan Rechmaoui, Ed Ruscha, Stéphanie Saadé, Walter Swennen, Giambattista Tiepolo, Narcisse Tordoir, Narcisse Tordoir in samenwerking met Carla Arocha, Alioune Bâ, James Beckett en Brehima Koné, David Tretiakoff, Alan Uglow, Richard Venlet, Didier Vermeiren en Reindeer Werk.