Rhein Water Poluted (sic)

Nicolás UriburuJoseph Beuys

1981

Object, 28 x ⌀ 7.5 cm.
Materials: Fles met gekleurd Rijnwater

Collection: Collectie M HKA, Antwerpen / Collectie Vlaamse Gemeenschap (Inv. no. BK009540).

Na gelijkaardige acties in Parijs, Venetië en New York, kleurde Nicolas Uriburu in 1981 samen met Joseph Beuys het water van de Rijn. De actie demonstreerde zijn bekommernis om het milieu. Ze maakte deel uit van een nationale dag van protest tegen vervuiling, georganiseerd door de Groene Partij. Er was initieel gepland dat de actie zou plaatsvinden in Keulen, maar daar werd ze geschrapt wegens protest van het lokale bestuur.

Nadat de kunstenaar de krachten bundelde met Joseph Beuys vond de actie dus plaats in Düsseldorf,  en werd ze bekend als de zogenaamde Rhein-Aktion. Ze werd gevolgd door een tentoonstelling van beelden, tekeningen en documentatie van de actie, waarbij deze multiple Rhein Water Poluted [sic] werd uitgegeven. Het jaar daarop nodigde Beuys de kunstenaar uit om samen met hem 7000 eiken te planten in Kassel ter gelegenheid van Documenta 7.

Het werk is een fles met gekleurd water, waarop een label is gekleefd. Het water was oorspronkelijk groen gekleurd, maar vandaag oogt het eerder roestkleurig. Op het label is volgende tekst getypt: 'Rhein Water Poluted, H2O + 10.000 Poisons. Green Coloration, Düsseldorf 9-28-1981', ondertekend door beide kunstenaars. Tijdens de tentoonstelling Museum in beweging (M HKA, 2022) werd een ander exemplaar van deze editie getoond.

Events View all

Actors View all