Mar Rosso - Sedie Love Difference [Red Sea – Love Difference Chairs]

Michelangelo Pistoletto

2005

Installatie, 4 x (78 x 46 cm).
Materials:

Collection: Collection M HKA, Antwerp - Donation Friends of M HKA, 2011 (Inv. no. S0455).

In 1994 schrijft Michelangelo Pistoletto het manifest Progetto Arte: hij pleit voor een geëngageerde kunst, waarbij kunstenaars nadenken over de rol die ze spelen in de samenleving en hun verantwoordelijkheid opnemen. Met zijn grote kunstproject Cittadellarte tracht Pistoletto sinds 1996 deze ideeën te concretiseren in samenwerking met andere kunstenaars.

Pistoletto gelooft in de mogelijkheden van kunst om de zich steeds verder van elkaar verwijderende culturen, volkeren, overtuigingen en individuen bij elkaar te brengen. Ook verschillende menselijke activiteiten en terreinen zoals economie, religie, educatie en politiek wil hij, door middel van kunst, opnieuw verenigen. In 2002 start hij het project Love Difference – Artistic Movement for an InterMediterranean Politic op, dat tracht de landen en volkeren rond de Middellandse Zee dichter bij elkaar te brengen.

Het werk Red Sea – Love Difference Chairs maakt deel uit van dit project. Op vier naast elkaar opgestelde stoelen tekent zich de kustlijn van de Rode Zee af. De zee geldt hier als metafoor voor het samenbrengen van verschillende culturen en ze bemiddelt op die manier tussen landen, talen, politieke ideeën en religies. In samenwerking met de Colombiaanse kunstenaar Juan Sandoval bewerkt Pistoletto een bestaand type stoel tot iets dat balanceert op de grens tussen kunst en design, tussen installatie en functioneel object, tussen land en zee. Op deze stoelen dient de grens niet om te verdelen, maar om te verbinden. 

Events View all

Ensembles View all

Actors View all