Optimistic Box n°3

Robert Filliou

1969

Object, 6 x 12 x 2,9 cm.
Materials: wooden box, labels

Collection: Collection M HKA, Antwerp (Inv. no. M00008).

Vertrekkend vanuit zijn idee dat goed gedaan; slecht gedaan en niet gedaan evenwaardige principes zijn creëert Robert Filiou een reeks Optimistic boxes als nieuwjaarsgeschenken. « Nouvel an Pour vous et vos amis renouvelez l'art d'offrir. Ces artistes ont conçu et réalisé pour vous des cadeaux...inquiétants insolents et baroques... De 30 à 3000 F. >> (Nieuwjaar Voor u en uw vrienden, hernieuw de kunst van het geven. Deze kunstenaars ontwierpen en realiseerden storende, onbeschaamde en barokke geschenken voor u ... Van 30 tot 3000 franc.)

De edities van Robert Filliou bieden vaak een directe toegang tot de denkwereld van de kunstenaar, zoals ook bij de bekende Optimistic Boxes het geval is. Het gaat om objecten die afwisselend langs binnen en aan de buitenkant kunnen worden gelezen.

Deze derde ‘Optimistic Box’ geeft je de illusie een dam- of schaakspel te openen. Toch is het geen kwestie van spelen: Filliou, die rechtstreeks communiceert naar de persoon die de multiple bekijkt, schrijft op het etiket “Tant mieux si vous ne savez pas jouer aux échecs. / So much better if you can’t play chess”. De doos bevat geen schaakstukken, maar uitsluitend de boodschap “Vous n’imiterez pas Marcel Duchamp / You won’t imitate marcel duchamp”. Marcel Duchamp had inderdaad plechtig beloofd om geen carrière te maken in de kunstwereld en zich volledig te wijden aan het schaakspel. Marcel Duchamp, net als Robert Filliou en de meeste hoofdrolspelers uit Fluxus, heeft dit spel in een kunstvorm gegoten en kort na deze editie werd er hulde gebracht aan de ludieke geest van Filliou.

Media View all

Events View all

Ensembles View all

Actors View all

Linked Items View all