Gebeurtenissen die zich verharden tot het object waarop we zitten en abstracte zelfstandige naamwoorden die de stevigheid van een tafel verwerven

Monica DrosteGuy Rombouts

1986

Installatie, variable dimensions.
Materials: MDF, metal, wood, lacquer

Collection: Collection M HKA, Antwerp (Inv. no. BK5271).

Voor de tentoonstelling Initiatief ‘86 (Gent, 1986) creëerden Guy Rombouts en de uit Warschau afkomstige Monica Droste het monumentale, kamervullende werk 'Gebeurtenissen die zich verharden tot het object waarop we zitten en abstracte zelfstandige naamwoorden die de stevigheid van een tafel verwerven'.

De titel is een citaat van de Britse componist, dichter, schrijver, filmmaker en filosoof van Poolse afkomst Stefan Themerson. Het citaat werd in de installatie ook letterlijk gerealiseerd. Daarvoor werden de lettervormen gebruikt die Rombouts had ontwikkeld en hij samen met Droste de volgende jaren zou vervolmaken en bespelen. In hun ‘Azart’ wordt elke letter vormgegeven via een specifiek benoemde lijnfiguur; van de A die ‘angular’ is, tot de Z die een ‘zigzag’ wordt. Zo geschreven kunnen woorden weer een organisch afgesloten geheel vormen, waarbij begin- en eindletter van het woord telkens met elkaar verbonden zijn. Het citaat zelf werd op die manier neergeschreven in de stoelen; de tafels zijn Engelse zelfstandige naamwoorden, te beginnen met ‘absurdity’; het schoolbord zegt ‘événements’ in het Frans.

Ensembles View all

Actors View all