M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste échte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

Koraal [Coral], 1978

Video, 00:06:23.

©image: M HKA

Collection: Collection M HKA, Antwerp (Inv. no. BK006158).

In Koraal zie je, in een korrelig zwart-wit beeld, de handen van de kunstenares die een sinaasappel schillen en met elegante, tedere bewegingen de sinaasappel in partjes verdelen. Het inzoomen op deze alledaagse handeling geeft de beelden een bijna ritueel karakter. De titel van het werk alludeert op dat rituele element. Lili Dujourie verbindt de koraal, een protestantse samenzang, met de beweging van de handen die een bepaald ritme oproept en een verstilling creëert. De keuze voor de titel wordt bepaald door de poëtische kwaliteit van ‘koraal’, door de associaties en herinneringen die dat begrip oproepen bij de kunstenares. In het werk ontbreekt elke verhaallijn, er is enkel een registratie van minimale handelingen. Hierdoor wordt het verstrijken van de tijd, een cruciaal thema in Dujourie’s werk, voelbaar. Het gebruik van zwart-wit bepaalt mee het karakter van het werk. Het beeld van de sinaasappel associeer je onmiddellijk met kleur, waardoor het oranje ‘doorschemert’ in het beeld. De klemtoon komt meer te liggen op de handeling, dan op de vorm en de kleur. Het pellen van de sinaasappel heeft een sensueel karakter, maar de sinaasappel wordt ook opgegeten: Koraal gaat voor de kunstenares over het kapotmaken van dingen uit liefde.

Toevoegen aan je lijst

Kunstenaar

> Lili Dujourie.

Tentoonstellingen & Ensembles

> Tentoonstelling: EXTRA MUROS: DE INTERNATIONALE - Museum of Affects. Moderna Galerija, Ljubljana, 26 November 2011 - 29 January 2012.

> Tentoonstelling: EXTRA MUROS: Visite Diest. M HKA & Stad Diest, Diest, 27 November 2014 - 21 December 2014.

> Ensemble: Collectie Vlaamse Gemeenschap.

> Ensemble: NUCLEUS.

Geen foto

> Ensemble: Hommage à....

Geen foto

> Ensemble: An Architecture for Art - Lili Dujourie.