M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste échte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

Ensemble: Free International University (FIU)

In 1974 richtten Joseph Beuys en de Duitse schrijver Heinrich Böll de Freie Internationale Hochschule für Kreativität und Interdisziplinäre Forschung (Vrije internationale universiteit van creativiteit en interdisciplinair onderzoek) op, die niet lang daarna de naam Free International University (F.I.U.) kreeg. Als school die functioneerde buiten de academische wereld en die alle studenten toeliet, was de F.I.U. voor een stuk een reactie op het ontslag van Beuys aan de academie van Düsseldorf in 1972. Langs de andere kant kwam de F.I.U. als plek om over de maatschappij te reflecteren voort uit de ideeën van Beuys over directe democratie. De F.I.U. had als doel om het creatieve potentieel van iedereen te helpen realiseren, een concept van individuele vrijheid te formuleren en sociale en democratische processen vorm te geven. In de jaren tachtig werden afdelingen van de F.I.U. opgericht in Gelsenkirchen, Hamburg en München, maar ook in Amsterdam, Antwerpen en Japan.

In 1980 werd in Antwerpen het eerste filiaal buiten Duistland van de F.I.U. van Beuys opgericht. Gedurende een viertal jaar gingen lokale kunstenaars en andere geïnteresseerden geïnspireerd door Beuys op geregelde tijdstippen in gesprek over ecologie, kunst en politiek. Daarnaast wilde de F.I.U. Antwerpen ook ideeën verspreiden door het uitbrengen van enkele postkaarten en een vertaling van Beuys’ Aufruf zur Alternative (Oproep tot een alternatief). Op die manier – en met deelnemers als Anny De Decker, Luc Deleu, Ludo De Schutter, Danny De Vos, Bernd Lohaus, Guy Rombouts, Anne-Mie Van Kerckhoven en Narcisse Tordoir –  werd het gedachtengoed van Beuys voortgezet.

Verberg deze beschrijving

Werken

>Joseph Beuys, Kunst = Kapital, 1982.Poster, ink on paper.

>Luc Deleu, Proposition for a worldwide windmill network.Miscellaneum, postcard; ink, paper.

>Joseph Beuys, Free International University. Durch Menschen ....Poster, ink on paper.